Verslag volwassenenmiddag 2005

Door Iris Stekelenburg

Zaterdag 1 oktober 2005 verzamelden zo'n 12 volwassenen met achromatopsie zich in het Tingenhuis voor een gezamenlijke lunch. Ook partners waren welkom. Daarvan had n koppel gebruik gemaakt. Tijdens de lunch werd er al vanalles op informele wijze besproken: het moederschap als je totaal kleurenblind bent, het hebben van een goedziende partner, werk en vrijetijdsbesteding.

Naar het museum

Na de lunch vertrokken we te voet naar het Centraal museum. We hadden ervoor gekozen nu eens een activiteit te ondernemen in plaats van gespreksgroepjes. We kozen voor een museum, omdat er mensen met achromatopsie zijn die denken dat je niet veel aan kunst hebt. Bezoekers roemen immers altijd het gebruik van prachtige kleuren en dat missen wij. Maar er is meer aan een museum en kunst te beleven dan alleen de kleur. We hadden een rondleiding aangevraagd en daarbij vermeld dat we allemaal geen kleuren zien. De rondleidster koos ervoor de veelkleurige mode-tentoonstelling te bekijken met ons. Sommigen wilden weten welke kleuren de creaties hadden, anderen maakte dat niets uit. Al met al was het een boeiende anderhalf uur.

Borrelen

Na het museum nodigde Jos ons uit bij hem thuis - hartje Utrecht - te borrelen. De meesten maakten van dit aanbod gebruik. Het was gezellig na te praten en al snel ging het helemaal niet meer over slechtziendheid.

Volgend jaar weer?!

Men is enthousiast over deze formule van samen een activiteit ondernemen. Vele ideen werden geopperd: van het volgen van een fotografieworkshop tot het bedwingen van een klimwand. Het is leuk wanneer het iets is dat je niet snel alleen zou ondernemen, omdat je je afvraagt of je het wel kan vanwege je oogafwijking.

Autorijden

Ook autorijden werd geopperd als activiteit. Nu is het zo dat juist voor slechtzienden en blinden de mogelijkheid bestaat een keer (vracht)auto te rijden op het terrein van een rijschool. Enkele achromaten hebben hieraan al deelgenomen en zijn enthousiast. Ook karten of een ballonvaart behoren tot de mogelijkheden.