rood op zwart

door Iris Stekelenburg

Rood op zwart zie ik niet. Als het stoplicht onder niet brandt, ga ik ervan uit dat het dus op rood staat. Heel soms sta ik dus een poos voor een verkeerslicht te wachten dat kapot is. Ik kan niet zien of het bovenste licht rood is of het gewoon niet doet. Tenminste, overdag niet, ‘s avonds wel.

Rode cijfers op het zwarte display van een antwoordapparaat ontgaan mij ook. Gelukkig zijn er antwoordapparaten, klokradio’s, versterkers en andere apparaten met lichte (groene heb ik mij laten vertellen) cijfers. Ook donkere cijfers op een lichte achtergrond, zoals bij digitale horloges bijvoorbeeld, zijn te doen.

Sinds een poosje ben ik op zoek naar een personenweegschaal. Maar als ik op de weegschaal sta, kan ik met geen mogelijkheid mijn gewicht aflezen. Dat heeft zo zijn voordelen, maar soms wil ik het toch wel weten. Nu heeft mijn zus een hele handige weegschaal met afneembaar display dat je dus van dichtbij kan bekijken. Alleen heeft dat rode cijfers op een zwarte achtergrond.

Tijdens een open dag op het Loo Erf in Apeldoorn (zie ook instellingen), zag ik allerlei hulpmiddelen voor het dagelijks leven. Sommige artikelen, zoals bepaalde horloges en spellen, waren speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking en alleen te bestellen bij een speciale winkel. Andere spullen, zoals een vergrotende spiegel, kun je overal kopen. Zo stond daar ook een personenweegschaal van Tefal met afneembaar display dat ik wel kon lezen. Te koop bij Blokker werd mij verteld. Helaas is hij daar niet meer te koop. Even gebeld naar Tefal: ‘Nee mevrouw, die wordt niet meer gemaakt en we hebben ook geen alternatief.’ Nu mag ik het showmodel uit het LooErf overnemen. Ik ben daar mee geholpen, maar andere totaal kleurenblinden niet. Dus ik blijf nog even door zoeken.