lichtgevoeligheid

In de praktijk blijkt de lichtgevoeligheid een grote belemmering voor iemand met achromatopsie. Niet allen het zonlicht buiten, bijvoorbeeld op het strand of in de sneeuw, veroorzaakt problemen, maar ook een hoog niveau van kunstlicht. In openbare ruimten en in werksituaties, bijvoorbeeld in kantoren, is er vaak al teveel licht. Vaak zal er iets aan de werkplek aangepast moeten worden, of moet er constant een donkere bril of contactlenzen gedragen worden. De kleur van de zonnebril kan in sommige gevallen een rol spelen maar de voorkeuren blijken erg persoonlijk te zijn. Ook petten of hoeden kunnen de problemen verlichten.

De verblindingsgevoeligheid leidt tot veel praktische problemen en misverstanden. Een ruimte met grote zonverlichte ramen binnengaan kan een achromaat totaal verblinden. Je herkent dan niemand meer. Lastig begin van een sollicitatiegesprek... Ook winkels in en uitgaan vergt steeds weer een aantal extra handelingen. 

Ondanks het feit dat er tal van mogelijkheden zijn om de ogen tegen het teveel aan licht te beschermen, is het nauwelijks mogelijk om deze hulpmiddelen even snel als een goedziend oog aan veranderingen van de lichtintensiteit aan te passen. Zie ook hulpmiddelen. De momentele verblinding bij bijv. het naar buiten stappen kan bij herhaling (boodschappen bijv.) erg vermoeiend zijn of in een andere situatie zelfs paniekreacties veroorzaken.